Větry a jejich směry na Jadranu

26.02.2015 15:09


Bura NE – nebezpečný vítr, přichází velmi rychle, většinou v zimě, trvá několik dnů. Je to náhlý, suchý a studený vítr s rychlostí až 12 Bo. Anticyklonální (v tlakové výši) bez oblačnosti, cyklonální (v tlakové níži) s oblačností. Vysoký tlak vzduchu.

Levanat E – v tlakové níži vítr s deštěm s rychlostí do 7 Bo. Tlak vzduchu proměnlivý.

Jugo-Široko SE – v tlakové níži – nebezpečný vítr s deštěm, rychlost do 12 Bo, často trvá až tři dny. Na moři velké vlny, tlak vzduchu klesá.

Jugo-Oštro S – počasí bezoblačné, rychlost do 6 Bo. Většinou se projevuje v období květen – září, trvá několik dnů. Tlak vzduchu proměnlivý.

Lebič SW – nebezpečný vítr, přichází rychle, ale vane málokdy, dosahuje rychlost 12 Bo. Tlak vzduchu nízký.

Pulenat W – nebezpečný vítr, přichází rychle, vane málokdy. Rychlost do 12 Bo, tlak vzduchu nízký.

Maestral NW– většinou vane v létě (odpoledne), rychlost do 6 Bo. Na otevřeném moři může vyvolat dosti vysoké vlny, velmi vhodný pro jachting. Tlak vzduchu vysoký.

Tramontana N -dost nepříjemný vítr o rychlosti až 9 Bo, tlak vzduchu vysoký.

Nevera SW – NW - velmi nebezpečný vítr; příchod lze rozeznat podle těžkých tmavých oblaků z uvedených směrů spolu s blýskáním a bouřkou. Trvá krátce (1 – 2 hodiny), rychlost do 12 Bo. Většinou se projevuje v letní sezóně, ale zřídka. Kvůli bezpečnosti plavby se doporučuje najít kotviště chráněné před přímým působením větru. Tlak vzduchu kolísá.


Kontakt

hrnajachtu.cz

603 421 940